Zakaj je ekstra deviško oljčno olje slovenske istre boljše od drugih maščob

Ekstra deviško oljčno olje slovenske istre je blagovna znamka, ki je poznana širom po svetu. Slovenska Istra, kjer na severu meji z Italijo, na zahodu jo obdaja morje, na jugu Hrvaška ter na vzhodu prečudovit Kraški rob, je najsevernejši predel kjer še oljka lahko uspeva in je področje kjer pridobivajo ekstra deviško oljčno olje slovenske istre. Na svetovni ravni je poznano, da je zaradi posebnosti podnebja, sestave tal in izbora oljk to izjemno oljkarsko področje.

Ekstra deviško oljčno olje slovenske istre je iz oljke pridobljeno izključno z mehanskimi postopki ter ni ne kemijsko ne toplotno obdelano in ne vsebuje nobenih dodatkov. To ekstra deviško oljčno olje slovenske istre v sklopu treh kategorij deviškega olja, predstavlja najvišjo, pravzaprav najbolj kvalitetno in kakovostno kategorijo. K temu prispevajo v optimalni zrelosti obrani plodovi istrske belice, to je sorta oljke, ki je mora v vsakem olju biti vsaj trideset odstotkov, dajejo pa ji tisti značilen grenka in pikanten okus. Vsi oljčniki so sicer na celoletni skrbi vsakega oljarja, oljarji, ki pa pridelujejo ekstra deviško oljčno olje slovenske istre pa morajo še posebej paziti v obdobju njihovega obiranja plodov. Plodovi morajo biti obrani nepoškodovani, zato je ročno obiranje skoraj obvezno. Je vrhunsko olje, ki ima označbo zaščitenega porekla in se proizvaja izključno na območju slovenske Istre. Olje je pridelano, predelano in stekleničeno pod strogimi pravili, ki jih določa certifikacijski organ in tako tudi omogoča sledljivost pridelka. Da pa izkoristimo vse prednosti, ki jih ekstra deviško oljčno olje slovenske istre ima je najbolje, da ga uporabljamo hladnega, da ga dodajamo hladnim jedem oziroma že gotovim jedem. Spada med olja, ki dopuščajo najvišjo toplotno obdelavo do dvesto dvajset stopinj.

Zdravo, hranljivo in vir dobrega počutja ter lepote so lastnosti oljčnega olja. Je lahko prebavljivo, dobro za kosti in sklepe ter jetra in kožo, tako ima tudi dobre zdravilne učinke.

Zakaj je ekstra deviško oljčno olje slovenske istre boljše od drugih maščob